Nieuws wo 12 okt. 2022

4DSOUND-installatie in Het Concertgebouw: Aural Spaces verkent grenzen tussen geluid en ruimte

Van 16 tot en met 18 december komt het evenement Aural Spaces tot leven in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. In een driedaags programma met onder andere concerten en luistersessies gaat de vriendenvereniging van de Amsterdamse concertzaal en het Concertgebouworkest de samenwerking aan met 4DSOUND en FIBER Festival. De welbekende rode pluchen stoelen maken ruimte voor een 4DSOUND-installatie, bestaande uit een grootschalige matrix van omnidirectionele luidsprekers. Hierdoor worden bezoekers compleet ondergedompeld in het geluid. Aural Spaces verbindt zo klassieke akoestische methoden met de moderne technologie van 4DSOUND en schroeft de mogelijkheden van geluidsbeleving verder op.

Concert en Masterclass in samenwerking met FIBER Festival
Het evenement trapt op vrijdag af met een programma in samenwerking met FIBER Festival, het festival en platform voor hedendaagse digitale cultuur en elektronische muziek. Het festival host een Masterclass voor zowel liefhebbers als makers, die een unieke inkijk geeft in de visie van vooraanstaande musici op ruimtelijk geluid en het ontwikkelingsproces achter de 4DSOUND-producties. In de avond zijn er twee concerten van componist en sound designer Grand River, die speciaal voor 4DSOUND het stuk Tuning The Wind componeerde. Hierin wordt de wind bespeeld als instrument. Jarl Schulp, founder/creative director FIBER: “Bij Aural Spaces betreed je fascinerende geluidswerelden; waar klanken zich om je heen bewegen en nieuwe akoestische constellaties ontstaan, die zich soms buiten de muren van Het Concertgebouw lijken te bevinden. De compositie Tuning the Wind van Grand River nodigt de luisteraar uit om het natuurlijke fenomeen wind te leren kennen als een complexe, muzikale entiteit. Waarin een synthesizer en een natuurlijk fenomeen worden verweven en versmelten.”

Luistersessies en live concerten
Op zaterdag en zondag presenteert Aural Spaces overdag vier luistersessies met muziek die speciaal voor het 4DSOUND-systeem is geschreven. Een diepe duik in de klanken, zonder ruis of afleiding en optimaal afgestemd op de ruimte. Cellist en producer Maarten Vos speelt een gloednieuwe compositie in vier live concerten in samenwerking met percussionist Bodek Janke, waarin minimalistische, spirituele trance wordt gecombineerd met Indiase invloeden. In de avonden vinden er verschillende live-concerten plaats: de zaterdag staat verder in het teken van neoklassiek ensemble Echo Collective en op zondagavond sluit Aural Spaces af met twee concerten van violist en componist Rakhi Singh.

Entrée/Concertvrienden zet zich al langer in voor vernieuwende programmering in Het Concertgebouw. Met Aural Spaces sleutelt de vereniging voor het eerst aan de akoestische mogelijkheden van Het Concertgebouw. Micha Windgassen, directeur Concertvrienden: “Vanuit Concertvrienden en Entrée zijn we altijd op zoek naar innovatie en experiment om (klassieke) muziek op een andere manier te ervaren. De samenwerking met 4DSOUND bleek hiervoor een gouden formule omdat je geluid letterlijk op een andere manier beleeft. Aural Spaces is een resultaat van onze vernieuwingsdrang, niet eerder transformeerden we de Kleine Zaal, de zaal die we zo goed kennen en liefhebben, op deze manier. Te gek hoe twee werelden samenkomen.”

Voor 4DSOUND is het systeem naar Het Concertgebouw brengen een logische stap na tien jaar van onderzoek doen naar ruimtelijk geluid en het combineren van akoestische, fysieke instrumenten met virtuele varianten. Salvador Breed, co-founder/creative developer 4DSOUND: “Door het versmelten van akoestisch en virtueel ontstaat voor makers een palet aan mogelijkheden om ruimtelijkheid wezenlijk onderdeel te maken van composities waarmee ze zowel realistische als surrealistische klankwerelden kunnen creëren, die naadloos in elkaar overlopen. Wereldberoemd om zijn akoestiek, is een samenwerking met het Concertgebouw met die reden zeer logisch. Al tijden verkennen we hetzelfde fenomeen, zij het op een net andere manier. Een prachtige kans om deze werelden bij elkaar te brengen!”

Bekijk het volledige programma en bestel kaarten via concertgebouw.nl/auralspaces